Годжи бери / Goji Berry

Годжи бери е растение-родственик на картофа, домата и чилито, които пренадлежат към семейство картофови. То расте предимно в Азия и Югоизточна Европа. Поради изключителната си хранителна стойност, богатия червено-оранжев цвят и приятният плътен вкус, китайският, монголският и тибетският народ са отглеждали растението преди приблизително 5 хиляди години. За да се запази плода, той се изсушава до консистенция, близка до тази на стафидата. 
Китайците вярват, че този плод удължава живота. Разказват, че Ли Цин Юен, който е популяризирал годжи берито и женшена е консумирал плода и така е доживял заветните 252 години. Животът на Ли Цин Юен е най-документираният случай за дълголетие и дори това да е само мит, то демонстрира признатата вече в културата връзка между годжи бери и дълголетието. 
Основното полезно свойство на тези малки плодчета е да подхранват тялото, да поддържат способността на организма за самоизцеление, като му осигуряват множество хранителни вещества. В 100гр. има 360 Кcal, 68% въглехидрати, 12% протеини, 10% мазнини и 105 фибри. 
Плодът е източник на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини.

Ползи от употребата на годжи бери:
1. Съдържанието на витамини, минерали и аминокиселини в годжи берито е шест пъти по-високо от това в пчелния прашец. 
2. Желязото, което се съдържа в него е 15 пъти повече, отколкото в нара, спанака  и зелените ябълки. 
3. Има 500 пъти повече витамин С, в сравнение с портокалите и лимоните.
4. Плодът има големи количества линолова киселина, което го прави незаменим инструмент за намаляване на теглото по естествен път. 
5. Съдържа високи нива на германий - елемент, за който се твърди, че може да победи рака. 
6. Годжи берито повишава имунитета.
7. Подобрява работата на черниия дроб, успокоява при стрес, има благоприятно влияние при сърдечно-съдови заболявания, възпаления и смущения, свързани с нервната система. 
8. Прочиства организма от токсините. 
9. Оказва положително влияние върху диабет, преждевремнното стареене, проблеми с паметта, белодробни проблеми, безсъние, шум в учите и замаяност. 



Дневната и здравословна, препоръчителна доза на годжи бери е 20 гр. :) 
Може да добавим плода, към смутита, десерти, закуски, салати и пр. Лично аз обичам да експериментирам.






Коментари

Популярни публикации