Черешов пай

След ягодите, идва ред и на черешите да влязат в моята кухня, този път под формата на пай. Изключително лесна и оказа се вкусна рецепта. 
Необходими продукти:
желание 
За черешовия конфитюр:
Около 1 кг. изчистени череши
200 гр. захар
3 с. л. нишесте без вкус (царевично или пшеничено)
1 с. л. лимонов сок
150 мл. вода
1 пакетче ванилия или 1 ванилова есенция (аз нямах и сложих есенция от ром)
За тестото:
300 гр. брашно 
120 гр. маргарин
60 гр. краве масло
5-6 с.л. вода

Първо започваме с омесването на тестото, като брашното, маргаринът и маслото се разбъркват с помощта на миксер. Прибавя се водата, замесва се и се остава да престои за около 20 - 30 минути. След това се разделя на две части, като едната може да е малко по-голяма от другата. Докато чакаме тестото, започваме с приготвянето на черешите. Те се смесват с водата и се слагат на умерен огън да поврат около 10 минути, като се внимава да не загорят. През това време захарта се разбърква с нишестето. Изсипва се при черешите и се разбърква, докато сместа се сгъсти. Маха се от огъня и се прибавят ванилията и лимоновия сок, след което се оставя да изстине. 
Докато чакаме сместа да изстине, започваме да разточваме по-голямото топче тесто, което трябва да стане по-голямо от основата на тавата/формата, в която ще печем. Разбира се, аз нямах форма за пай и пекох във форма за торта, което изобщо не бе най-подходящият вариант, но така беше. Съдът за печене предварително се поръсва с брашно. По същия начин се поръсва и тестото. След като се навие на точилката, тестото се поставя внимателно във формата за печене, като кората трябва да стигне до горния ръб на самата тавичка. Конфитюрът от череши се разпределя развномерно в кората. Втората и по-малка част от тестото се разточва, и се нарязва на еднакви по големина ленти. Те се поставят/нареждат на еднакви разстояния, като се сплитат под формата на кошница върху черешите. Разбира се, тук може да декорирате, както на вас ви харесва. Черешовият пай се пече за около 40 минути в предварително загрята фурна на 150%. Готовият пай може да поръсим с пудра захар.

Сервираме с пресни череши. Бон Апети!



J. J.

Коментари

Популярни публикации