Мини пайове с пресни плодове

След страхотния резултат с черешовия пай, реших да експериментирам с наличните пресни плодове, които имах. Разбира се и с рецептата. Като цяло открих, че този вид "сладкиши" подлежат на импровизация и се харесват от дегустиращите.
Необходими продукти за тестото:
2 1/2 ч. ч. брашно
2 с. л. захар
щипка сол
200 гр. кокосово масло (може и краве масло)
2 големи яйца + 1 белтък
1/4 ч. ч. студена вода
Смесваме брашното със захарта и солта. Добавяме маслото, което сме избрали и всичко се омесва до едри трохи. Слагат се яйцата и студената вода, след което се омесва до гладка консистенция и се увива във фолио, като се оставя да престои около час в хладилника. 

Необходими продукти за плънката за два мини пая: (тук искам да кажа, че пропорциите са ориентировъчни, защото всичко бе на око, дори слагането на нишестето)
пресни плодове по ваш избор (примерно 2 праскови или 9-10 големи ягоди)
малко вода
2 с.л. захар
1-2 с. л. нишесте без вкус (царевично или пшеничено)
1 есенция ром (може и ванилова есенция или просто ванилия на прах)

И понеже се придържах към рецептата на черешовия пай, се старах пропорциите да са долу-горе сходни за количеството плод. Начинът на приготвяне на плодовият конфитюр е сходен. Слагаме избраните от нас плодове в малка тенджерка или дълбок малък тиган, като предварително сме ги нарязали на малки парченца. Оставяме ги да поврат за кратко време и добавяме към тях смесените вече захар и нишесте. Разбъркваме добре и ги варим до готовност, като при толкова малко количество това става буквално за 2-5 минути. Махаме от котлона, добавяме есенцията от ром и оставяме да изстине. 
Докато чакаме конфитюра да изстине, разточваме тестото и изрязваме достатъчно парче тесто за формичката, в която ще печем. Моята е много мъничка, сами виждате колко малки и кокетни са пайчетата. Слагаме изрязаното парче тесто върху формичката, като гледаме да е по-голямо от основата му и да покрие и стените на съда. Добавяме и вече почти изстиналата смес, след което може да декорираме, отново с тесто горната част на пая. Аз установих, че може и да не добавяме "капак" или да плетем кошничка, а да го оставим да се запече така. Също става интересно, красиво и вкусно, разбира се. Печем до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Тук се опитах да декорирам пая, като изрязах с формичка на Мики Маус част от тестото.
Паят е от кайсии и леко накиселяваше, като се има предвид, че кайсиите бяха много добре узрели.

 Пай от ягоди.

А тези станаха най-вкусни. Мини пайчета със сини сливи. Бон Апети!


J. J.

Коментари

Популярни публикации