Напукани коледни сладки

Декември е уют, топлина и любов в едно. Кори от портокали, пукащи дърва, задимени комини, запалени свещи и червено вино... Декември е всичко. Всяка година го чакаме с нетърпение и не минава без печенето на коледни сладки. Та, в този ред на мисли... Ето и моите напукани коледни сладки. Едни от най-любимите и правени сладки за празниците. 
Необходими продукти:
1/3 ч.ч. какао на прах /аз използвам на Picantina/
1 с.л. разтворимо кафе
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно 
2 яйца
1/2 ч.ч. слънчогледово олио
1 бакпулвер 
1/2 ч.л. сол
1 с.л. подправка за кафе/не е задължителна, моята е от LIDL/
пожелание канела
около 1/2 ч.ч. пудра захар

Както при повечето сладки първо смесваме сухите съставки, а именно брашното, бакпулвера, какаото, разтворимото кафе, подправката за кафе и канелата. Отделно се разбиват яйцата със захарта, като към тях се добавят олиото и солта, след което се разбърква добре. След това смесва течните и сухите съставки, като омесваме тесто, което трябва да приберем в торбичка или фолио в хладилник за един час. Моето стоя малко повече от два часа. При самото му омесване добавих съвсем малко вода, защото някъде бях прекалила със сухите съставки и имаше нужда от малко течност за омесването. След като извадим от хладилника оформяме сладките с помощта на лъжица, като лично аз избрах този по "сплескан" вариант, а не идеално кръгли топчета. Овалваме всяка сладка в пудра захар и поставяме в тава, след което печем на 170 градуса за 10 минути. Това е. Бон апети! 


J. J.

Коментари

Популярни публикации