Шоколадова торта с авокадо
Шоколадова торта с авокадо, без брашно и без шоколад... Да, колкото и странно да звучи /ха-ха/. Всички, които ме познават, знаят колко много обичам авокадото и обичам да експериментирам с него, затова реших да пробвам, като го сложа и в сладкиш. Резултатът е доста впечатляващ и вкусен... ;)
Необходими продукти:
Около 350гр. смлени сурови орехи
2 бр. авокадо/добре узрели/
3 яйца
250гр. захар /може и кафява/
1 есенция ванилия или 1 ванилия на прах
1 есенция от ром /ако имате/
1 ч.л. канела
1 ч.л. смесена подправка за кафе /не е задължителна/
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. неподсладено какао на прах /това е едно пакетче от 50гр. какао/
1/2 ч.ч. кипяща вода
Начин на приготвяне:
Първо се смилат орехите в блендер, така, че да се получат максимално ситни трохи. Към тях се добавя содата и се остават на страни, докато подготвяме следващите съставки.
Загрява се на котлона необходимото количество вода, след което се смесва с неподсладеното какао на прах. Аз стоплих водата в електрическа кана, стана по-бързо. Докато чакаме да изстине какаото, белим авокадото и го пасираме. След това в друга купа разбиваме яйцата със захарта, като към тях добавяме ванилията, канелата, есенция ром и всички подправки, които сме решили. Тук ще спомена, че тези допълнителни ароматни подправки са по собствено усмотрение. След това добавяме пасираното авокадо и смлените орехи, разбъркваме добре и слагаме да печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса. Пече се около 30-40 минути или до пълна готовност, като винаги проверяваме с клечка. Аз пекох във форма/тава за торта, но може да се сложи в какъвто съд имаме, например форма за кекс или нещо подобно. :)
Може да поръсите с кокосови стърготини за декорация.
Резултатът беше наистина впечатляващ, дори на мен ми хареса, а аз не обичам сладко.;)
Коментари
Публикуване на коментар