Малините и ползата от тяхната консумация

Както не веднъж съм казвала, обичам лятото. И как няма?!.. Слънце, море, малини... Да, любимият ми плод са малините. Пресни, току що набрани малини. Жалко само, че няма няколко такива храста у дома.. ;) За щастие има от къде да си намеря пресни малини. 
Малините са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които им дават ценни здравословни свойства. Антиоксидантните свойства на малините са 50% повече от тези на ягодите. Имат висока концентрация на елагова киселина, фенолни съединение, които предотвратяват рака, като предотвратяват растежа на ракови клетки и образувания. Също така помагат при отслабване и срещу стареене на кожата. 
Малините са отличен източник на витамин С, манга и диетични фибри. Също така са богати на витамини от група В, фолиева киселина, мед и желязо.
Малините имат най-високо съдържание на антиоксиданти сред всички други плодове. 
Те помагат за отслабването, понеже съдържат фибри и манган, а фибрите забавят храносмилането и така не се усеща глад толкова често.
Поради антиоксидантните сили, които имат малините, идващи предимно от съдържащия се в тях витамин С, ефективно намаляват старческите петна и изглаждат финните линии по лицето. Може да се използват и за направата на маска за лице.
Притежават висока хранителна стойност и засилват имунната система. 
Сами можем да намерим и още куп ползи от употребата на този плод, но аз спирам до тук. Истината е, че просто обожавам малини, особенно, когато са пресни. 


Лично аз ги използвам в закуската с овесени ядки и кисело мляко. 

Добавям към сладолед.


Правя истинска домашна лимона от малини. И да, не изглежда много "красиво", но е в пъти по-вкусна от тези по заведенията, направени със сироп.
Зимата, когато малините са замразени също могат да станат на чудесен сок в блендера.
И разбира се, хапвам ги просто като плод..  ;)




Коментари

Популярни публикации