Из седмичното меню по време на пост ;) III част
Както вече съм говорила за великденският пост, той е най-строгият и най-дълъг пост през годината. Основното е, че не трябва да се ядът никакви животински продукти: месо, яйца, мляко и млечни продукти. И за поредна година аз реших да спазвам поста, затова днес искам да ви дам идеи за няколко постни и вкусни храни. :)
Зелена салата с репички, домати чери, маслини и гарнитура от изпечени на фурна картофи, моркови и червено цвекло. Идеалният вариант за обяд или вечеря.
Прясна, току-що откъсната от оранжерията маруля, пресен чесън и репички.
Зеленчуците са нарязани на тънки, продълговати ивици, като са овкусени само със сол, черен пипер и няколко капки зехтин, за да не станат съвсем сухи. Пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Задушените зеленчуци винаги са решение за вкусен обяд или вечеря. Може да комбинирате със салата по ваш избор. Броколи, моркови, грах и малко маслини.
Паста със сос от зеленчуци.
Броколи, морков, един пресен чесън, малко магданоз и босилек по ваше желание, които задушаваме на тиган с малко зехтин, прибавяме малко вода към зеленчуците и пасираме, за да получим сос за пастата.
Салата от варени картофи и морков с връзка магданоз, пресен чесън и репички.
Зелена салата с домати чери, малко маслини и краставички с печен във фурната патладжан със зеленчуци.
Хубаво е патладжана предварително да бъде накиснат във вода и сол за една нощ, но може и за по-малко време. Овкусяваме със сол и пипер на вкус, като добавяме ситно нарязан пресен чесън и нарязани на кръгчета домати чери. Зеленчуците са овкусени със сол, пипер и малко зехтин. Всичко това печем в предварително загрята фурна на 220 градуса до пълна готовност.
Минаваме и към десертите, като винаги можем да експериментираме по наше желание, както аз направих със Шоколадова торта, без брашно и без шоколад... Този път с друг прочит. Яйцата замених с 3 лъжици семена чиа,
предварително накиснати във вода и вместо авокадо сложих кокосово масло. Изцяло
постен вариант.
Коментари
Публикуване на коментар