Из седмичното меню по време на пост ;) III част

Както вече съм говорила за великденският пост, той е най-строгият и най-дълъг пост през годината. Основното е, че не трябва да се ядът никакви животински продукти: месо, яйца, мляко и млечни продукти. И за поредна година аз реших да спазвам поста, затова днес искам да ви дам идеи за няколко постни и вкусни храни. :)

Зелена салата с репички, домати чери, маслини и гарнитура от изпечени на фурна картофи, моркови и червено цвекло. Идеалният вариант за обяд или вечеря.

 Прясна, току-що откъсната от оранжерията маруля, пресен чесън и репички. 

Зеленчуците са нарязани на тънки, продълговати ивици, като са овкусени само със сол, черен пипер и няколко капки зехтин, за да не станат съвсем сухи. Пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. 

Задушените зеленчуци винаги са решение за вкусен обяд или вечеря. Може да комбинирате със салата по ваш избор. Броколи, моркови, грах и малко маслини. 

Паста със сос от зеленчуци. 

Броколи, морков, един пресен чесън, малко магданоз и босилек по ваше желание, които задушаваме на тиган с малко зехтин, прибавяме малко вода към зеленчуците и пасираме, за да получим сос за пастата. 

 Салата от варени картофи и морков с връзка магданоз, пресен чесън и репички. 

Зелена салата с домати чери, малко маслини и краставички с печен във фурната патладжан със зеленчуци. 



Хубаво е патладжана предварително да бъде накиснат във вода и сол за една нощ, но може и за по-малко време. Овкусяваме със сол и пипер на вкус, като добавяме ситно нарязан пресен чесън и нарязани на кръгчета домати чери. Зеленчуците са овкусени със сол, пипер и малко зехтин. Всичко това печем в предварително загрята фурна на 220 градуса до пълна готовност. 

Минаваме и към десертите, като винаги можем да експериментираме по наше желание, както аз направих със Шоколадова торта, без брашно и без шоколад... Този път с друг прочит. Яйцата замених с 3 лъжици семена чиа, предварително накиснати във вода и вместо авокадо сложих кокосово масло. Изцяло постен вариант.

Плодовете винаги са били най-добрият вариант за вкусен десерт, независимо дали са по време на пост или не. 
Това бяха моите предложения за постни храни по време на Великденските пости. Надявам се, че ще намерите нещо и за себе си, ако и вие като мен спазвате този пост. Бон апети! 


J. J.

Коментари

Популярни публикации