Кюфтенца от киноа

Не веднъж съм споделяла колко обичам да си похапвам киноа, но предимно в салати и до сега не бях експериментирала с нея по друг начин, но вчера след като я сварих, реших да пробвам нещо по-различно, а именно кюфтенца с киноа. Та, резултат бе доста сполучлив, затова споделям рецептата и с вас.
Необходими продукти:
100 гр. киноа
2 яйца
една глава лук
50-100 гр. натрошено сирене
1/2 връзка магданоз
2-3 с.л. галета 
черен пипер на вкус
сол на вкус
Може да добавите и още подправки, които обичате, като чубрица, мащерка, копър и пр.. 

Киноата се сварява в съотношение 1:2 /1 ч.ч киноа към 2 ч.ч. вода/ за около 10-15 минути или до готовност. Готова е, когато набъбне. След това се оставя да изстине. През това време може да нарежете лука и магданоза на ситно. След това ги добавяме към вече изстиналата киноа, заедно с яйцата,, сиренето, галетата и всички подправки, които сме решили да слагаме. Разбъркваме добре и започваме да оформяме кюфтенца. Овалваме ги в брашно и пържим в силно нагорещено олио. Готови са, когато придобият приятен златист загар и от двете страни. Готовите кюфтенца нареждаме върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. Сервираме със свежа салата или някакъв вид сос. Аз избрах зелената салата с домати чери и маслини. 
Кюфтенцата могат и да бъдат изпечени и във фурната, вместо да бъдат пържени. Аз пробвах и двата варианта. Пържените стават по-сочни. И това е. Бон Апети!



J. J.

Коментари

Популярни публикации