Zaara Estate - Едно място над нещата, но не и над простотата...

Zaara Estate е едно приказно място над нещата, сгушено в полите на Сакар планина над село Главан. Обожавам този край и тази планина. Комплексът разполага със собствена изба, хотелска част, спа център и ресторант. Какво повече му трябва на човек. Природа, която няма равна на себе си. Вино, произведено от собствени лозя. Хотел, чиято гледка може да те пренесе в други измерения и спа център, който би могъл да отнеме цялото напрежение от теб. Да, трябват ви само няколко почивни дни там и светът ще е като нов. Много бих искала да ви разкажа за всичко това, но днес ще се съсредоточим върху ресторанта, обслужването, качеството и гостите му.

Ресторантът е разположен непосредствено до рецепцията на хотела на първия етаж. Има изключително красиво озеленена градина с невероятна гледка. Разбира се, цветята, които ще видите по-долу са според сезона. Обстановката е изключително тиха, приятна и лично на мен много любима. Менюто, което предлагат е разнообразно, не е пренаситено и са изброени всички алергени от съответното ястие, както и трябва да бъде. Обслужването като цяло е добро, сервитьорите са мили и отзивчиви, но на места не знаещи какво се сервира, как се приготвя и какво съдържа поръчаното, което за мен е недопустимо в такъв тип заведение, което претендира с качество. Ще се огранича само в един пример. Последното ми посещение на ресторанта бе петъка преди Великден, когато все още бяха пости и то строги. Когато реших да си поръчам десерт, а аз нямах голям избор от менюто, попитах от какво е направен сладоледа. Отговора, който получих никак не бе задоволитен. Момичето, което ни обслужваше каза, че не знае, че пристигал готов и пр.. Нормално е да пристига готов, точно колкото и да го правят на място. И в двата случая обаче е недопустимо да не знаеш какво има в продукта, които се предлага и който ще сервираш на гостите. Най-малкото поне трябва да пише някъде на някоя кутия или съд, в който са го получили. Момичето не предложи и да провери. Аз и не настоях, но пък си направих моите изводи. Разбира се, за мен това си е грешка, но аз гледам и професионално на нещата. Все пак за 45 дни пост в никое от заведенията/предимно във Варна/, които посещавах не бях получавала такъв отговор: "не знам". Някак си, това не е сериозно, професионално и на ниво. За качество на обслужване да не говорим. От друга страна, ако не сте толкова наблюдателни към този сектор и изискванията, които трябва да покрива всичко ще ви се стори страхотно. 

Друг "любим" компонент, на който попаднахме при последното ни посещение бе тази гледка. Чудна! Ако бях подминала с усмивка предната грешка от страна на обслужващия персонал, то тук вече нямаше как да си затворя очите. Точно поради тази причина направих и заключението в заглавието на статията. Колкото и красиво да бъде едно място, колкото и стил да си вложил в него, колкото и високо качество да искаш да предложиш, все ще се намери някой, който ще "развали" всичко това с простотията си. Да. Простотия, защото не мога да намеря друга дума, с която бих описала поведението на хората от масата по-горе. Добре, че по едно време им сервираха храната, та да си свалят краката от масата. Тук ще кажа, че ако това бе моят ресторант, тези щяха да имат забрана дори да го доближават, а какво остава да се хранят в него.  Критиката ми обаче е насочена към управителя, защото е негова работа да следи за реда в заведението си. Все пак простака си е простак, независимо колко плаща за обяд. Той не е виновен в крайна сметка, че е такъв. Както виждате дори, когато супата ти струва 6 лв., това не му пречи да си качи краката на масата. И после претендираме за това и онова. Ами докато допускаме това, няма как да се случи другото. Хората са го измислили и го наричат - ОБРАЗОВАНИЕ! С това приключвам коментара си за тази ситуация. 

Като изключим споменатите забележки, мястото е изключително красиво и подходящо за почивка. 







Менюто като дизайн е добро, но не практично, поради бързото му захабяване, което вече си беше такова. Всъщност това е вторият му вариант, който виждам, понеже първият път бе съвсем различно. 



Гледката, както казах - няма равна! До тук всички кадри бяха пролетни, сега ще ви покажа това райско място в края на лятото. Ще се влюбите! 










Zaara Estate наистина се оказва едно място над нещата, въпреки моите забележки, все пак част от тях могат да бъдат поправени само с две взети решения. 
Там горе може да преоткриете себе си. Да се вслушате в нежните песни на обитаващите, тази прекрасна планина, птици. Да получите така желаното от вас спокойствие и най-важното - да заобичате този свят. Да, там може да се влюбите. Във вятъра.  В сутришния сакарски полъх. Във виното, което просто няма как да не опитате, но за него ще си говорим друг път. В храната, която е приготвена чудесно. В кафето, което ще изпълва всички ваши сетива, докато му се наслаждавате на терасата на това райско местенце. Във въздуха, който те оставя да дишаш толкова свободно, че направо ти се струва, като полет. В любимия, с който ще споделите миговете почивка. В себе си, че сте си позволили това удоволствие, а  там удоволствия има. Радвайте се на живота и не оставяйте простотията да развали настроението ви, защото нея винаги я е имало и винаги ще я има. Опознайте родината си, защото тя крие много красиви местенца. Скоро ще ви разкажа и за едно друго, което не отстъпка по нищо на това. ;) 


J. J. 

Коментари

Популярни публикации