Да отидеш за чай... ;)

Шипката е вид диворастяща роза. Плодът и е характерен с богатото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликомен, пектин, витамини В2 и В2, и витамините РР, К.  По съдържанието си на витамин С, шипковият плод няма аналог в растителния свят. Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600мг  (на 100 грама плод) витамин С, а според някои източници до 2 грама (при определени сортове). В семената на плода се съдържа витамин Е. Високо е и съдържанието на минерални соли, най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др.. Така шипката превъзхожда по съдържание на минерали и елемент като калий, магнезий, натрий, калций  и фосфор много плодове и зеленчуци.  

  Едно от основните приложения на шипката е направата на чай. Предполагам повечето от нас са опитвали. Е, днес, ние решихме да се разходим и случайно попаднахме на все още здрави плодове шипка. Таа, разбира се, решихме да се възползваме от това, което природата ни дава и си набрахме малко, а след това, като се прибрахме леко премръзнали (въпреки слънцето днес), решихме, че е време за един чай от шипка. ;)

Винаги трябва да имаш "сигурен" придружител с теб! И понеже не бяхме подготвени за "шипкобер", чашата бе първото удобно нещо, което видяхме за набраните шипки.


 Вече свареният шипков чай. Този стана малко силен, понеже сложихме малко повече плодове от колкото беше необходимо. ;) 



Коментари

Популярни публикации