Един ден с нас... Мемориален комплекс "Създателите на българската държава"

Архитектурният комплекс "Създателите на българската държава" е шуменска забележителност, посветена на 1300 годишнината от създаването на българската държава. Мономентът се извисява на "върха" на Дунавската равнина  - в най-високата част на Шуменското плато, на около 450 метра надморска височина. До комплекса може да се стигне с кола или да се изкачат 1300 стъпала.

Това е една от най-впечатляващите забележителности в областта и от нея се открива невероятна гледка към целия град Шумен.
Легенда разказва, че Хан Аспарух е забил меча си точно на това място с думите: "Тук ще бъде България!"





Паметникът пресъздава най-значимите моменти в историята ни в периода VII - X век, като основаването и, покръстването, създаването на българската азбука, Златния век.
Архитектурният комплекс те превежда през една историческа разходка чрез личностите на хан Аспарух, Крум, Омуртаг, Тервел, Борис I, Симеон I, Наум, Ангеларий  и Климент, изградени от бетон и запазили историческия дух на своите епохи.  

Казват, че когато и да посетите това място, там винаги ще бъде ветровито, все едно всеки момент ще се появи хан Аспарух, за да постави отново началото на една величествена страна. Ние посетихме комплекса на 30.12.2017. и на този ден валеше сняг там, вятърът беше неописуемо силен, буквално имаш чувството, че ще те отвее, въпреки всичко, беше страхотно преживяване. 

На самия връх има 52- метров лъв, които тези 1000 тона с повече от 2000 елемента от по-тъмен гранит. В основата на монумента през 1979г. е поставена капсула със завет към идните поколения, защото никога не трябва да забравяме откъде идваме и да ценим нашето историческо богатство. 
На тази снимка, не може хубаво са се види лъвът, нооо може да посетите мястото и сами да видите цялата тази красота. :)

 Гледката към града.

 Стъпалата.








Коментари

Популярни публикации