Чантата и нейната история!

Обожавам чанти и обувки, но днес на фокус са чантите... ;)
Торбите, кесиите и чантите са се използвали откакто хората са имали нужда от нещо, което да носи важните им предмети. На древни египетски йероглифи има изобразени мъже, носещи кесии на кръста. В библията се споменава, че Юда Искариотски е носил кесия. Селяните в първите общества са използвали малки чанти за пренос на семената. 
В продължение на годините, развитието на изкуството и индустрията през Викторианската Епоха, създава голям избор от материи и стилове, които жените да комбинират с цялостния си тоалет.
С появата на ЖП странспорта, при дамските чанти се случва революция. През 1843г. във Великобритания е имало почти 2000 мили железопътни линии. При увеличаващият се брой жени, пътуващи с влак се е появила нуждата от средства за ръчно носене на багаж. Занаятчиите са насочили усилията си от конния към железопътния транспорт и съвсем скоро се появява терминът "дамска чанта", който описва новосъздадените ръчни чанти за багаж. Много от водещите производители на дамски чанти днес, започват точно като производители на сакове и чанти за  багаж. Компанията Hermes е открита през 1837г. от Тиери Хермес, производител на седла и хамути, докато Louis Vuitton е правил сакове за богатите Парижани.
През 30-те години на 20-ти век в модата навлизат познатите ни клъчове, сачел и раменн чанти. Те са черпили вдъхновение от стилът на Ар деко, който е наблягал на абстракцията и новите производствени материали, като пластмаса и ципове. 
Втората световна война води до възхода на раменните дамски чанти. Модата придобива по-военен вид. Чантите стават по-големи, квадратни и практични. Недостигът на ципове, кожа и огледала, принуждава дизайнерите да използват дърво и пластмаса за основа в комбинация с нови синтетични материали, като изкуствена коприна. 
Разцвета на икономиката след войната изтрелва дамските чанти към икономичен статус. Допълването на тоалета с дамска чанта става нещо нормално, независимо от социалния статус на притежателката. Популярност добиват дизайнерските  къщи, като CHANEL, Louis Vuitton и Hermes. Малките чанти се превръщат в символ на женствеността - в пълен противовес с напълно функционалните раменни чанти от предния век. 

С времето и модата се мени, но дамската чанта си остава верен спътник за всяка една дама и до днес, затова реших да споделя със вас 5 любими мои чанти.. Да започваме.. 

Черна, стилна и не много голяма, една от най-любимите ми чанти. Може да се носи по два начина, с късии дръжки или с дълга дръжка. Аз съм фен и на двата варианта на носене на чантата.

Една чанта в модерния за сезона цвят. Отново има дълга дръжка, но специално тази чанта я нося само с късите дръжки.


  Вечерна, черна чанта със златни елементи и дръжка.

Kenzo Takada

Kenzo Takada

Kenzo Takada

Един любим мой дизайнер е Кензо Такада. Той е дизайнер на любимият ми аромат, а сега и на последните ми две чанти. Изключително модерни и в свежи цветове, чантите на Кензо Такада си остават запазена марка заедно с неговата емблема, теменужката. 
С тези две коралови чанти смятам да посрещна летните и топли дни.. Нямам търпение! :)









*Публикацията не е спонсорирана.

Коментари

Популярни публикации