Асенова крепост

Аз съм от хората, които не обичат рождените си дни и последните години предпочитам да ги прекарвам по-усамотено в много тясна компания и то на красиви и вдъхновяващи места.. Общо взето предпочитам на този ден, да избягам някъде, в някое красиво кътче на страната ни. И точно така направих преди две години и сега смятам да споделя с вас местата, които реших да посетя в този "мой" ден... :)

 Едно от най-вълшебните места, на които съм била е Асенова крепост. Намира се в планината Родопи на 2км. от гр. Асеновград.
Крепостта е съществувала още по време на траките, преустоена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепоста са от XI век и са получени от устава  на тогава построения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асенова крепост е притежавала собствена охрана и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на четвъртия кръстоносен поход. Крепоста съществува до 1410г., разрошена е от нахлуващите османски войски. 
Наречена е на цар Иван Асен II, който през 1231г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването и. Издълбаният в една скала на крепоста надпис свидетелства за това: 
"В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град." 

Крепоста е след 100-те национални исторически обекта на България. Отворена е целогодишно. 

















Друга дестинация, която посетихме същият ден бе Бачковки манастир, но за нея ще ви разкажа друг път. ;) 

Като цяло това бе един страхотен ден и за човек, като мен, който обича да пътува и да опознава родината си, бе най-хубавия подарък.. Този вид пътувания могат да бъдат добър подарък и за ваш близък или приятел, стига, разбра се да обича този вид туризъм. :) 

И накрая бих искала да завърша с един любим мой цитат:
"Където и да отидете, отидете с цялото си сърце!" - Конфуций 





Коментари

Популярни публикации