Коледна питка

Тази година реших сама да направя питката за Коледа и повлияна от красиви интерпретации на коледни елхи, реших да пресъздам и аз една. Питката е с плънка и се получи страхотно. 
Необходими продукти:
За тестото:
650 - 700 гр. брашно
10 гр. суха мая /това е едно пакетче от Picantina, но може да ползвате и на друга марка, които са около 7 гр./
80 гр. краве масло
2 ч. л. сол
1 ч. л. захар
щипка риган 
щипка мащерка + пожелание друга любима ваша подправка 
100 гр. прясно мляко
200 гр. вода 

За плънката:
около 200 гр. сирене
1 жълтък 
П.С. Плънката щях да правя със спанак, но не ми хареса този, който имах, затова остана само със сирене, но винаги може да експериментирате или пък изобщо да не слагате плънка. 

Започваме, като смесим сухите съставки, а именно маята, солта, захарта, ригана, мащерката, брашното и всички сухи подправки, които сме избрали да ползваме. Разбъркваме ги добре и към тях добавяме разтопеното масло, като отново разбъркваме добре. След това добавяме млякото и водата. Разбъркваме добре и омесваме тестото хубаво, докато се получи гладка консистенция. Оставяме вече готовото тесто в купа, покрита с кърпа на топло, за да втаса около два часа и половина. След това го вадим от купата, омесваме още веднъж и отново връщаме, за да продължи втасването, но този път за около 30 минути. 

Следва разделянето на тестото на еднакви по големина топчета и "сглобяването" на нашата елха. Разтиламе всяко едно топче и пълним с част от плънката, след което защипваме хубаво краищата и дооформяме самото кръгче. Повтаряме това действие и до последното топче от нашата елха. Когато сме готови с нареждането ѝ - отново оставяме да втаса за още 30 минути. 

Намазваме питката с белтък и малко мазнина и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40 минути или до пълна готовност. 

Декорираме с домати чери или каквото имаме.

Бон апети и Весели празници!


J. J.

Коментари

Популярни публикации