Люти чушки в буркан

И понеже е края на август, а аз имам едни страхотно люти чушлета, та реших за пръв път да се пробвам и да направя в буркан. Като за начало един ми се стори достатъчен, но може би ще направя още няколко следващите дни. Рецептата я взех от позната и не е точно за този вид люти чушки, но аз реших, че пак ще стане. 

Необходими продукти за 2 кг.  рибки:
кервиз
магданоз
копър
крумит лук - 2 глави
1 глава чесън
700 гр оцет /кулинарен или винен/
300 гр вода
5 с. л. сол
12 с.л. захар
1 ч.ч. олио
2 с. л. мед

Рибките се напукват с вилица и се пукат на тиган. Водата и оцета се сваряват, като след това се оставят да изстинат и към тях добавяме солта, захарта, олиото и най-накрая меда. Прибавяме и всички зелени съставки, които сме нарязали на ситно и разбъркваме добре сместа. С нея заливаме опуканите чушки и оставяме да престоят 12 часа, след което ги слагаме в бъркан и надупваме, без да се варят.

Моите чушлета не бяха 2 кг.  и всички съставки бяха в намалено количество. Понеже бяха доста тънички само ги затоплих на скарата и след това залях с маринатата, която ще видите малко по-долу.

Това е количеството зелени съставки, които използвах за едно бурканче чушки. Магданоз, копър, кервиз, няколко скилидки чесън, половин глава лук. Използвах 140 гр. оцет кулинар и 60 гр. вода., а олиото бе на око. 1 ч.л. мед. 

Така изглеждат леко затоплени чушлетата на скара. Това може да се направи и на тиган. 

А това е вече готовата марината, с която сме залели пуканите чушки. 

След като са престояли 12 часа или една нощ в марината, пълним в буркан и надупваме, без да се налага да ги варим. 

Бон Апети!


J. J.

Коментари

Популярни публикации