Един ден с нас... в Ловеч и Плевен!

Последният ден на Юли решихме да го оползотворим в малко пътешествие.
Набелязаната ни дестинация бе  гр. Плевен и по-точно "Плевенска епопея".
Тръгнахме от Стара Загора през Шипка, Габрово и Ловеч.

Първото място от нашият маршрут бе гр. Ловеч, където имахме възможността да посетим музеят "Васил Левски", който е част от регионалния исторически музей в Ловеч.

Музеят е създаден през 1954г., а през 2008г. е открита изцяло обновена експозиция със съвременни информационни технологии. Сред най-ценните предмети в експозицията е най-богатата в страната колекция от лични вещи на Левски. В музея се съхраняват неговата сабя, кама, малка печатница, фалшив турски печати, квитанции, както и оригинален негов портрет от 1870г. В музея се намират и вещи на съмишлениците на Апостола в Ловеч.
Музеят е включен в Стоте национални туристически обекта на България.
В града успяхме да посетим и Етнографски комплект "Драсова и Рашова къщи"


Някои се изморяват бързо.. хихи

...но все пак се изкачихме... хихих



Гледката е великолепна!




След Ловеч, потеглихме към Плевен, където първата ни спирка бе едно уютно местенце, на което седнахме да похапнем и да си починем.


Ето ни и пред Панорамата!


Тези снимки са правени в най-голямата зала, която лично мен ме пренесе на друго място. Невероятно е! Няма как да бъде описано с думи!



Автор на тази живописна част и главен изпълнител е Николай Овечкин. Колектива му се състои от 13 руски и български художника.
(само двама са българските художници)




Панорамата в Плевен е място, на което не бях ходила, но с удоволствие бих се върнала. Зарежда те с много сила и енергия.
Тя също е включена в Стоте национални туристически обекта на България.

След невероятната гледка в Панорамата, потеглихме към Габрово, където посетихме Домът на хумора и сатирата, а след него минахме и през Етнографски музей на открито "Етър" или по-известен, като Етъра. И понеже това беше към края на деня, телефонът ми нямаше никаква батерия за снимки, но пък те не са най-важното.. 
Изкарахме един ден с много емоции и много слънце. Накрая се прибрахме с пет нови печата в книжката на Стоте национални туристически обекта на България и сме заредени със сили за нови приключения. Може би, скоро!
;) 


*Всички снимки са обект на авторско право. Правени са за лична употреба, но реших, че трябва да споделя красотата, която ние видяхме.

Коментари

Популярни публикации