Фотински водопади

Фотинските водопади се намират в източната част на Западни Родопи. Те са разположени на надморска височина от около 840 метра, което ги прави планински, но не твърде високо разположени. Разположени са в красива гориста местност, която е покрита с разнообразни широколистни видове. 
Височината на Фотинските водопади е приблизително около 16 метра, което ги поставя сред сравнително по-малките водопади на територията на страната. Те компенсират по-малките си размери, като образуват не много голяма каскада, падайки на няколко отделни части. 


Пътеката, която води до Фотинските водопади, впечатлява с красотата и спокойствието си. Дълга около 2,6 км, тя преминава през сенчест и тесен тунел от гъста зеленина, като над нея са надвиснали короните на големи широколистни дървена, някои от които вековни, други - млади и крехки. Пътят е приятен, прохладен и идеален да се отпуснете и да се насладите на природата в пълната и красота.  Някъде по пътя ще срещнете и красива дървена беседка, на която може да отдъхнете и да продължите след това. 

Когато стигнете до края на пътеката ще видите тази закачлива табела, на която пише "ДО ТУК БЕШЕ ЛЕСНО", след нея предстои истинското вълшебство на тази разходка. 

Водопадите са разделени на три, като пътят към първият е един, а към останалите два - друг. Когато тръгнете по пътеката за първият водопад към края му ще се озовете пред въже, по което ще трябва да се спуснете, за да стигнете до самият водопад и да се насладите на пълната му красота. Разбира се, това е риск, който сами избирате да направите. 



Това е първият водопад, но сниман от скала, малко преди края на въжето, по което трябва да се спусне човек. Гледката и така е невероятно красива. 

Продължаваме по пътя към следващите два водопада. 




Когато застанеш пред величието на природата думите са излишни, затова спирам до тук. Ако имате време и искате да видите нещо наистина красиво - силно ви препоръчвам Фотински водопади... 

...Няма да съжалявате, дори когато се наложи да изкачвате пътят до горе, когато се връщате. Красотата на природата няма цена. Насладете ѝ се!

J. J.

Коментари

Популярни публикации