Честит празник, българи!


Освобождението на България обхваща събитията свързани със създаването на българската държавност след петстотингодишно османско владичество. Това се случва в резултат на националното възраждане, довело до признаване на българската екзархия и до организиране на Априлското въстание. Именно то дава повод на Русия да започне руско-турската война (1877-1878).
Основният стратегически замисъл на османското командване е групировката на Сюлейман паша да разбие частите за прикритие, укрепили се по стръмнините на връх Шипка и като премине в Северна България да се съедини с обсадените в Плевен османски войни под командването на Осман паша. След това се планирало, чрез съгласувани действия от изток, запад и юг руските войски да бъдат отхвърлени на север от Дунав. В този критичен момент руското главно командване не разполага със сериозен стратегически резерв за отразяване на контраатаката и героичните сражения, разиграли се под връх Шипка, решават изхода на войната. В рамките на предния отряд е и цялото българско опълчение. 
С три поредни сражения, водели се през периода юли-септември, войските на Сюлеман паша са обезсърчени, с което е осуетен основният стратегически замисъл на османското командване.
В края на годината се предава в руски плен остатъкът от османската армия, обкръжена в Плевен с командващия Осман паша. Следва руско настъпление през Стара планина на юг към София(под ръководството на Йосиф Гурко) и Шейново, след което са превзети последователно от руската армия Пловдив (16 януари 1878г.)и Одрин (26 януари). На пътя на основните руски сили лежи Цариград, поради и което Османската империя подновява молбата си за примирие. Протоколът за примирие е подписан в Одрин на 19/31 януари 1878г. Първа точка от него гласи:

"България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от население е българско. Нейните граници в никакъв случай не могат да бъдат по-малки от границите, приети на Цариградската конференция. Тя ще плаща данък, ще има народно християнско правителство и местна милиция. Османска армия там не ще се намира." 

 Отбелязваме Националният празник на България. Навършват се 140 години от освобождението на страната ни.
На 3-ти март 1878г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877г. и се поставя началото на Третата българска държава.
Празникът на Освобождението на България за първи път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н.с.) 1879г.. В старата ни столица митрополит Антим I, тогава председател на Учредителното народно събрание отслужва панихида в църквата "Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани. Две години по-късно, през 1880г., 3-ти март се чества в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II. 
От 1888г. празникът започва да се празнува, като Ден на освобождението на България от османско владичество.  След 9 септември 1944г. празникът спира да се отбелязва като официален. Той започва отново да се отбелязва всяка година, с решение на политбюро на ЦК на БКП от 1978г., по повод стогодишнината от събитието. 

От 1990г. с решение на Държавния съвет от 27 февруари и на Народното събрание на 5 март същата година, датата е обявена за Национален празник на страната ни.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!



Коментари

Популярни публикации